Bli Medlem Støtt oss Materiell
Forebygging av krybbedød
Krybbedødsgåten er ennå ikke løst, men vi vet mye om hva man kan gjøre for å redusere risikoen for krybbedød betydelig. Det viktigste tiltaket handler om å skape et trygt sovemiljø for barnet.


Se også:
Trygt sovemiljø for spedbarnet (informasjonsfolder)
Babybodyen "Denne siden opp"
Kartlegging av spedbarns sovemiljø

Nei

Det er dokumentert at det er økt risiko for krybbedød når spedbarn sover på magen eller i sideleie. Ryggleie bør være alle spedbarns sovestilling hvis ikke medisinske grunner tilsier noe annet. Selv om barnet kaster opp når det ligger på ryggen, er det ingen fare for at det vil kveles.

Rådet om tilvenning til ryggleie som sovestilling gjelder også for premature og lavvektige barn før de forlater sykehuset, med mindre ikke medisinske grunner tilsier noe annet. La imidlertid barnet få ligge på magen i våken tilstand – da under tilsyn av voksne.

Kan spedbarnet sove på mors bryst mens mor sover?

Det er ikke trygt å la spedbarnet sove i mageleie på mors (eller fars) bryst mens hun (han) sover. Den økte risikoen for krybbedød som oppstår når spedbarn sover på magen, gjelder også i denne situasjonen. Se ellers råd for hvordan sørge for forsvarlig samsoving.

Når barnet snur seg på magen

Når barnet selv begynner å snu seg, er det viktig at vi som foreldre fortsetter å legge barnet ned for å sove på rygg, selv om barnet velger å selv snu seg over på siden eller mage. La så barnet få velge sin egen sovestilling. Vi anbefaler ikke bruk av seler eller på annet vis å binde babyen fast i madrassen. Vi antar at mageleie er mindre viktig som risikofaktor ettersom barnet blir eldre. Vær imidlertid obs på å sikre barnet et trygt sovemiljø; ikke for varmt og klamt, fast og ren madrass, minst mulig ekstra i sengen av kosedyr, tepper og pute, røykfritt.

Les mer om mageleie som risikofaktor.

Engstelig for skjev hodeform?

Frykter man skjev hodeform, finnes det trygge råd som å bytte på at barnet ligger med høyre og venstre ansiktshalvdel ned. Barnet snur hodet til den ene siden, gjerne avhengig av hvor det er lyst, og ved å for eksempel variere barnets soveretning i sengen, vil hodet snus til ulike sider. Barnets hodeform endrer seg helt opp til treårsalder. Skjev hodeform retter seg som regel selv.
 

Forebygging av krybbedød

Barn som sover i egen seng på foreldrenes soverom har lavest risiko for krybbedød. Rådet om å sove i egen seng på foreldrenes soverom gjelder særlig det første halvåret. Det anses som godt og trygt for barnet å høre og lukte foreldrenes nærvær. Etter de første fire-seks månedene kan det være at foreldrene ikke sover godt nok fordi de våkner av barnets lyder. Da kan man vurdere andre søvnrutiner for barnet eller mor/far.
 

Hva gjør jeg når vi skal på ferie eller på overnattingsbesøk?

Å dra på ferie o.l. innebærer gjerne andre løsninger for barnet. Det viktigste er at du planlegger hvordan du kan innrette sovemiljøet tryggest mulig. Sørg for at barnet har nok plass, har et fast og rent underlag og planlegg eventuell samsoving godt. 

Noen er bekymret for madrassen der barnet skal sove borte. Det viktigste er at madrassen er fast, og bruk et rent overtrekk. Det er ikke nødvendig å ta med egen overmadrass, det blir tungvint og upraktisk. Det er heller ikke anbefalt å legge en ekstra barnemadrass eller tepper eller lignende der barnet skal sove. En madrass som ikke passer til sengens størrelse, og ekstra lag på tepper eller lakner øker sjansen for at barnet kan få tildekket munn og nese mens han/hun sover. Det å for eksempel legge madrassen fra barnets reiseseng som underlag i en voksensengen som barnet skal dele med deg, anbefaler vi ikke. Dette blir ustabilt og kan heller skape risikosituasjoner enn å gjøre det tryggere (selv om det er barnets egen madrass). Det viktigste er å gjøre samsovingen tryggest mulig også når dere overnatter andre steder, da blir det en planlagt samsoving og det er tryggere enn uplanlagte og tilfeldige løsninger. Tryggest mulig samsoving innebærer at dere ikke er nikotinbrukere, at det er god nok plass, at madrassen er fast og ren og at barnet ikke faller ned i noen sprekker. Barnet skal helst ikke sove mellom dere, dette fordi det kan bli for varmt og klamt. Husk at de generelle rådene om ryggleie som sovestilling, å unngå røyk/nikotin, og passe på at barnet ikke blir for varmt, fortsatt er viktig. Høye sommertemperaturer kan gjøre det utfordrende. Et godt råd da er å begrense påkledning og/eller bruke et lett teppe istedenfor dyne. Alternativt kan man bruke sovepose (uten dyne oppå). 

 

Les mer under Hvor skal babyen sove?

Risikofaktorer for krybbedød

Forebygging av krybbedød

Kvinner som røyker har mer enn firedoblet økt risiko for å miste barnet i krybbedød sammenlignet med ikke-røykere. Stopp eller reduksjon av røyking vil gagne barnet. Ikke utsett barnet for passiv røyking. Gravide og ammende anbefales å unngå alle former for nikotin som for eksempel sigaretter, snus og nikotinplaster.

Les mer om Røyking, nikotin og barnedød.

Forebygging av krybbedød

Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet, eller ansikt ikke blir tildekket av kosedyr, kluter m.m. Derfor er det viktig å begrens antall kosedyr og annet som kan tildekke nese og munn.

Unngå bruk av pute
Flere forskningsstudier viser en sammenheng mellom bruk av pute og plutselig uventet spedbarnsdød. Barnet risikerer å få puten over ansiktet. Dette kan føre til at barnet puster inn utåndet luft (CO2 opphopning) eller ikke får puste i det hele tatt. En baby har ikke et ferdig utviklet bevegelsesmønster til å dytte pute og andre elementer vekk hvis hodet blir tildekket.

Tisselaken
Unngå bruk av tisselaken med plast. Dersom barnet kommer over på magen med ansiktet ned i madrassen, skaper plasten ugunstig pusteforhold for barnet. Babyer har på seg bleier så tisselaken skal ikke være nødvendig. En fast og tynn overmadrass som er vaskbar kan være et tryggere alternativ.

Babynest og sengeslange (innretninger til bruk i foreldreseng/sprinkelseng med myke kanter).
Det er idag ikke god nok evidens for å anbefale eller fraråde bruk av babynest eller sengeslange grunnet økt risiko for krybbedød. Dette fordi det finnes lite forskning på dette. På bakgrunn av kunnskap om hva som generelt kjennetegner et trygt sovemiljø for spedbarnet og kjente risikofaktorer, kan ikke bruk av slike innretninger i barnesengen aktivt anbefales. Dette er fordi LUB har en føre-var-holdning og et hovedfokus på forebygging av barnedød. Dette sikres best mulig med minst mulig oppi barnesengen. 

Sengekantbeskyttere
Bruk av sengekantbeskytter kan øke risikoen for kvelning ifølge amerikanske studier.

Sovepose / nattpose
Sovepose/nattpose med hull til armene kan være et greit alternativ til en lett barnedyne. Disse posene anbefales i noen land (bl.a. Tyskland og Nederland) for å forebygge krybbedød. En fordel med sovepose er at babyen ikke risikerer å få dyna over hodet, noe som kan føre til at det blir tett og varmt og dårlige pusteforhold. Med en liten lett barnedyne tilpasset barnets størrelse slik som er vanlig i Norge, skal uansett ikke dette være en fare, det er verre med de tyngre teppene etc som er mer vanlig i andre land. Men om man har en baby som har lett for å få dyna over hodet, eller babyen har lett for å sparke av seg dyna slik at det blir for kaldt, kan en nattpose være et godt alternativ. Det er for øvrig viktig at det ikke er noen knapper eller lengre snører på posen som kan utgjøre risiko.

Vektdyner/tyngdepose
Det finnes lite studier om bruk av vektdyne/tyngdeposer og krybbedød. Vi anbefaler minst mulig i babysenga, det bør være luftig og godt, og alt som kan bidra til økt fare for å få tildekket ansiktet (munn og nese) fraråder vi å bruke. Det vi er redde for her, er at dersom barnet kommer over i sideleie og evt ruller over på magen, er det svært vanskelig å snu seg tilbake igjen, nettopp pga tyngden. Og det vil øke risikoen for krybbedød. Derfor kan vi ikke anbefale bruk av vektdyne/tyngdepose.

 

 

 

Se også CO₂-opphopning og krybbedød

Les mer om Forebygging av krybbedød

Spedbarn regulerer kroppstemperaturen best når de ligger på ryggen. Et spedbarn kan bli overopphetet hvis temperaturen i rommet er høy eller barnet har på seg for mye klær eller sengetøy. Temperaturen i rommet der barnet sover må være behagelig, ca + 18 C. Kjenn på barnets mage. Hvis den er mer enn behagelig varm, har barnet det for varmt. Kle av barnet når det har feber og la det ha mindre sengetøy over seg. Barnet bør ikke utsettes for kald trekk. Utendørs vil barnet alltid trenge mer klær enn det voksne gjør, men unngå tepper foran barnevognsåpningen.

Om vinteren er innetemperaturen ofte høyere enn om sommeren. Kle av barnet varme uteklær og lue på oppvarmede steder. Les mer om overoppheting (under risikofaktorer under “Krybbedød”).

Forebygging av krybbedød

Barnevogn tegnetÅ dekke helt til barnevogna med tepper (inkl. helsetepper) vil føre til at det kan bli for varmt og tett i vogna, og faren for overoppheting er da til stede. Det er viktig med god utlufting rundt barnets munn og nese når det sover.

Dersom man velger å ha et teppe eller lignende foran kalesjen mens barnet sover i vogna, anbefaler vi at man lar det være gode/store åpninger slik at det kommer til frisk luft. Det er sunt og helt ufarlig for barnet å få både frisk luft og dagslys mens det sover.

Pass på at åpningen er dekket med insektsnett/kattenett dersom barnet sover i ubevoktet vogn slik at insekter og andre dyr ikke kommer inn.

Vi har ikke forskning som direkte har sett på dette med tildekking av vogner og krybbedød. På bakgrunn av det vi vet idag om overoppheting og sovemiljøets betydning for forebygging av krybbedød, kan det å dekke vogna helt til med tepper mens barnet sover øke faren for overoppheting og dermed sannsynligvis øke risikoen for krybbedød.

Last ned plakaten Unngå tepper foran vognnåpningen (pdf) - sendt til alle helsestasjoner i Norge høsten 2014.

  • Helsedirektoratet er også klare i sine råd om å unngå tepper foran vogna, se Helsedirektoratets brosjyrer om Barns miljø og sikkerhet.

Samsoving kan være trygt for barnet dersom man følger gjeldende råd:

  • At mor/far er ikke røyker eller snuser*
  • At barnet ikke er født for tidlig
  • At mor/far ikke er påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter.
  • At foreldresengen er bred og har en fast madrass
  • Barnet må ha egen liten og lett barnedyne (unngå pute mm)
  • Sørg for at barnet ikke kan trille ut eller falle ned i en sprekk
  • Spedbarnet må ikke sove i mageleie på mors (eller fars) bryst mens hun (han) sover. Den økte risikoen for krybbedød som oppstår når spedbarn sover på magen, gjelder også i denne situasjonen.

Les utdypende informasjon: Samsoving - en risikofaktor for krybbedød?

*Les om  Røykning, nikotin og barnedød

Se også: Forebygging av krybbedød

 

Regelmessig bruk av smokk når barnet legges til å sove kan virke forebyggende. Det anbefales at amming er vel etablert før smokk eventuelt tilbys barnet.

Studier* har vist at bruk av smokk er assosiert med redusert risiko for krybbedød. Selv om vi ikke kan si med sikkerhet at det finnes en årsakssammenheng, viser studiene en positiv sammenheng mellom bruk av smokk og redusert forekomst av krybbedød – også etter at justering for viktige forvekslingsfaktorer som fødselsvekt, liggestilling, røyking, utdanning, mors alder, sovested osv. En rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter for helstjenesten konkluderer med at “Regelmessig bruk av smokk når barnet legges til å sove kan virke forebyggende.”

Hvorfor virker smokk forebyggende?

Det er ingen fullgod forklaring på dette, men noen antagelser er fremsatt: Bruk av smokk bidrar til at søvndybden reduseres og at barnet har lavere terskel for oppvåkninger («arousals») under søvn. ”Smokkbarn” våkner oftere fra REM-søvnen sin. Dyp søvn er forbundet med økt risiko for krybbedød.

Faren for gulping reduseres også ved smokkbruk, og muskulaturen i svelg og strupehodet styrkes. Kanskje luftveiene blir friere ved at barnet suger tungen fremover ved bruk av smokk? En annen teori er såre enkel: Smokken og smokkringen hindrer barnet fysisk i å få ansiktet sitt presset ned i madrassen, og på denne måten blir ikke ansiktet tildekket og pusteforholdene dårlig. Barnet får bedre lufttilførsel.

*Referanser: må rettes opp
Mitchell et al. 1993, Fleming et al. 1996 og 1999, Arnestad 1997, L´Hoir 1999). Studier fra New Zealand, Storbritannia, Nederland, Irland og Norge viser at bruk av smokk er assosiert med redusert risiko for krybbedød.
(Arnestad 1997, (En norsk doktorgrad støtter også opp om at bruk av smokk kan virke forebyggende i forhold til krybbedød .
Kunnskapssenterets rapport Nasjonalt kunnskapssenter for helstjenesten, (Rapport nr. 5 2005)

Madrassen skal være ren og relativt fast. Det anbefales enten å bruke en ny madrass, eller å ha et vaskbart trekk eller en tynn overmadrass over den brukte madrassen. Dersom du velger brukt madrass, må denne ikke være for slitt eller myk. Trekket/overmadrassen må kunne vaskes på 60 grader.

Vi anbefaler at man vurderer ny madrass dersom man arver madrasser fra andre utenom familien eller hvis madrassen er blitt myk og slitt.

Vi anbefaler ingen spesiell type madrasser fordi det ikke er grunnlag for å hevde at fjærmadrasser er bedre enn skumgummi eller omvendt når det gjelder krybbedød.

 

Hva består risikoen i?

En godt brukt madrass er ofte blitt mykere med tiden, og anbefales derfor ikke. Dersom barnet kommer over på magen, risikerer barnet å få nesen ”gravd ned” i madrassen og pusterforholdene blir dårlige.

Brukte madrasser kan i tillegg ha rester fra gammel babyoppkast, urin o.l. som kan gi en uheldig/fremmed bakterieflora som barnet puster inn hvis det ligger på magen. Innpustede bakterier kan gi immunstimulering i luftveiene med feberstigning og forstyrrelser i åndedrettsreguleringen. Dersom barnet har en genetisk defekt her, kan død bli et mulig resultat. Risikoen ved å arve madrass fra søsken er imidlertid veldig liten forutsatt at den ikke er for slitt.

En studie* fra Skottland viser at krybbedødrisikoen er tredoblet dersom barnet bruker en brukt madrass, eller åttedoblet dersom barnet har fått en brukt madrass fra en annen familie. Likefullt er denne risikoen relativt sett veldig liten. En svakhet ved studien er imidlertid at den ikke angir i hvilken stand madrassen var i (myk, hard eller lignende).

Det er derfor minimal risiko i å bruke en madrass om igjen dersom den er brukt av bare ett søsken og den ikke er slitt, myk eller skitten. Da trenger man ikke ny madrass!

*Referanse:
Tappin D, Brooke H, Ecob R, and Gibson A. (2002): «Used infant mattresses and sudden infant death syndrome in Scotland: case-control study». British Medical Journal, 325: 1007-1009

Se også:

Sørg for gode pusteforhold i senga

Økt risiko for krybbedød dersom babyen sover på saueskinn?

Les mer om forebygging av krybbedød

Amming er positivt for spedbarnet. Det stimulerer blant annet immunforsvaret. Nyere studier bekrefter at det amming assosieres med redusert risiko for krybbedød. Den forebyggende effekten øker ved eksklusiv amming, samtidig som forskning viser at noe amming viser seg å være mer beskyttende enn ingen amming. Også mødre som fortsetter å røyke bør amme, men det bør gå lengst mulig tid mellom siste sigarett og amming.

Referanse:
Breastfeeding and Reduced Risk of Sudden Infant Death Syndrome: A Meta-analysis
Fern R. Hauck, John M. D. Thompson, Kawai O. Tanabe, Rachel Y. Moon, Mechtild M. Vennemann

Pustealarm eller hjemmemonitorering av spedbarn anbefales ikke som forebyggingstiltak mot krybbedød fordi det er vitenskapelig vist at det verken forebygger eller hindrer krybbedød. Noen foreldre som har mistet barn tidligere opplever likevel at pustealarmen gir trygghet.

Fordi vi ikke vet hva som forårsaker krybbedød, vet vi heller ikke om pustestoppen er et forvarsel for krybbedød. Mange barn har pustestopp uten at dette er alvorlig. Ved alvorlige pustelidelser hos spedbarn kan pustealarm brukes i samråd med og under oppfølging fra sykehuset.

Psykologisk trygghet

Vi vet imidlertid at foreldre som tidligere har mistet barn kan ha god hjelp i å ha en pustealarm til barnet sitt. Dette gir en trygghet på at man blir varslet dersom barnet får pustestopp. Slik får man anledning til å hjelpe barnet i gang igjen (selv om de fleste pustestopper hos barn er vanlig og de håndterer dette vanligvis godt selv). Noen foreldre blir derimot mer stresset av pustemonitor på grunn av falske alarmer. 90% av alarmene er falske alarmer.

Foreldre med sterk uro og engstelse kan få eller leie monitor fra sykehuset/barneavdelingen under kontrollerte former. I disse situasjonene kan det være ekstra viktig med regelmessig oppfølging av foreldrene. Foreldrene bør få få god opplæring i hvordan bruke monitoren og i førstehjelp dersom alvorlig pustestopp skulle oppstå.

Se også:

Pustealarm – bare falsk trygghet? (pdf) – artikkel i Oss foreldre imellom 3/2007.

Barn under ett år frarådes å sove i hengekøye ute på tur. Dette fordi det kan bli dårlige pusteforhold, enten ved at det blir for varmt og tett i hengekøa eller at barnet får en knekk i nakken ved at barnets kjake hviler seg på brystet når det sover og dermed får vanskeligheter med å puste.

En annen fare ved bruk av hengekøye, er at mor eller far kan sovne med spedbarnet liggende på magen oppå seg. Dette er en sovestilling som gir økt risiko for krybbedød. Samsoving i hengekøye frarådes fordi barnet kan falle ut eller komme i klem, dette gjør at barnet kan få vanskeligheter med å puste.

Et annet aspekt er bekymring for brukerfeil, som at barnet kan komme til å vikle seg inn i løse snorer eller at det tettes for mye rundt barnet slik at det blir for varmt. Er man ute på tur, bør spedbarnet sove på rygg på et fast underlag i et telt.

 

Pediatrics, October 2016 From the American Academy of Pediatrics, Policy Statement:
SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2016 Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment

Blair PS, Sidebotham P, Pease A, et al. Bed-sharing in the absence of hazardous circumstances: is there a risk of sudden infant death syndrome? An analysis from two case-control studies conducted in the UK. PLoS One2014;9:e107799.

Carpenter RG, Irgens LM, Blair PS, et al. Sudden unexplained infant death in 20 regions in Europe: case control study. Lancet2004;363:185-91

Horne RSC, Hauck FR, Moon RY. Sudden infant death syndrome and advice for safe sleeping. BMJ 2015;350:h1989

Scroll to Top