Bli Medlem Støtt oss Materiell
Østfold

LUBs fylkeslag i Østfold tilbyr sorgstøtte og fellesskap (se aktiviteter nedenfor). LUB har også flere kontaktpersoner beredt til å støtte nye familier som mister barn i vårt område. Ta kontakt på post@lub.no / 22 54 52 00 for å opprette kontakt.

Leder: Veronica Willassen Schmelck
E-post:  lubostfold@gmail.com
Kto.nr: 5081.08.48453
Grasrotandelsmottaker - Org. nr. 913 550 269
Facebookgruppe: Landsforeningen uventet barnedød i Østfold

Vipps nr 94043 Facebook logoGrasrotandelen logo

Middagstreff på Thai market 13.september klokken 19.

Klatring på grensen 26.september klokken 10.

ÅRSHJUL 2021

 • Digitalt førstehjelpskurs – 26.januar
 • Årsmøte/middagstreff – Gjennomfører årsmøte og har middag etterpå 18. februar 2020, kl 19:00 LUB Østfold dekker mat . Vi tar forbehold om evt økning av smitte. Kan bli avholdt på teamsersom vi ser at vi ikke kan gjennomføre. Kun friske kan møte opp.
 • Middagstreff Thai market, 25.mars klokken 19.00
 • AVLYST: Gåtur i Kalnesskogen, 19.april klokken 18:00.
 • Blomsterbindingskurs 12. mai 2020, kl 18:30 «Guttas blomster» Mer informasjon kommer.
 • AVLYST: Familiedag 13. juni, kl 13-15:30 på Hjørgunns. Arrangementet er sponset av midler fra Stiftelsen DAM og vil være åpent for alle mot påmelding. Mer informasjon kommer.

Høsten 2021:

 • Middagstreff Thai market 13.september 19:00. LUB Østfold dekker maten. Arrangement for betalende medlemmer. 
 • Søskentreff «Klatring på Grensen» i Halden, 26.september. LUB Østfold dekker deler av arrangementet. 100,- egenandel pr.klatrende voksen og 50,- for barn.
 • Tenn lys 15.oktober. Mer info kommer senere.
 • Blomsterbinding 25.november. Mer info kommer senere. 

For påmelding, se egen e-post som kommer i forkant av arrangementet, samt vår arrangementer som opprettes i vår Facebook gruppe "Landforeningen uventet barnedød i Østfold".

Merk: Enkelte arrangementer kan endres dersom de skulle være nødvendig. Men vi vil da informere om dette så snart som mulig, både via e-post og vår facebook gruppe. 

 

Tilbud om sorggruppe i regi av LUB
Østfold Fylkeslag i Landsforeningen uventet barnedød (LUB) har startet opp ny sorggruppa. Tilbudet går til foreldre som har mistet barn i løpet av det siste året, og som kan ha nytte av et forum for å treffe andre foreldre i samme situasjon.
Sorggruppen holdes ca én gang i måneden og det er inntil 5 foreldrepar i gruppen. Første møte er avholdt, men om du ønsker være med kontakt oss på lubostfold@gmail.com

STED: Moss Røde kors, Kallumveien 3, 1524 Moss.

Dette er en likepersongruppe og gruppen ledes av Viktoria Bergroth og Christel Winther Andersen.
Velkommen!

Hilsen
LUB, Østfold
 

Hva er en sorggruppe:
En sorggruppe i LUB ledes av to gruppeledere (kontaktpersoner) som selv har mistet barn. De følger gruppa gjennom hele forløpet.
I en sorggruppe treffer du andre i ”samme situasjon”. Her lærer du om egne reaksjoner, du får bekreftet normaliteten i egen sorg, og du blir stimulert og utfordret til å komme videre i sorgprosessen din. Derfor er dette en selvhjelpsgruppe preget av gjensidighet og likeverd.
 

"En sorggruppe er et møtested der etterlatte kan treffe andre "i samme situasjon", prate om det de har opplevd og den de har mistet, utveksle erfaringer, råd og informasjon om hvordan de kan håndtere situasjonen, ventilere reaksjoner og problemer med noen som "virkelig forstår". Sorggruppe kan bli et "fristed" der vonde tanker anerkjennes og får plass, og reaksjoner normaliseres."

Atle Dyregrov m. fl i Hvordan lede sorggrupper?

 

2020

MINNEKORT TIL SYKEHUSET
Tidligere har LUB Østfold gitt kamera, fotokurs og fotoprinter til fødeavdelingen på Kalnes. Tanken er at dette skal brukes når et lite barn dør slik at foreldrene har mulighet til å skape evige minner med barnet.
Vi vet hvor viktig dette er og gir jevnlig minnebrikker til sykehuset. Minnebrikkene får foreldrene med seg hjem. Vi har nylig overlevert flere brikker til fødeavdelingen.

LEVERING TIL SYKEHUSET
LUB Østfold har levert fingermaling, kort og klistremerker til fødeavdelingen på Kalnes. Dette benyttes til å lage kort med hånd- og fotavtrykk til de foreldrene som opplever å miste et lite barn. Det er også sjekket at de har nok minnebrikker til kamera, tepper, klær og brosjyrer som de kan gi ut til foreldrene.


2019

ENGEL-PROSJEKTET

Landsforeningen uventet barnedød i Østfold er i tett dialog med fødeavdelingen på Sykehuset Østfold, Kalnes.
Vi har nylig overlevert hjemmestrikkede klær og tepper fra engelprosjektet. Disse er strikket med kjærlighet i hver maske - til barna som ikke får leve.
Vi har også handlet inn klær i små størrelser. Klærne ligger på fødeavdelingen og kan gis til foreldrene når et lite barn dør.
Vi håper at teppene og klærne, sammen med det vi tidligere har gitt av fotoutstyr og minnekort, er med på å skape evige minner for familiene som opplever å miste det aller største i livet.♡
Ønsker du å bidra med klær, luer eller tepper? Ta kontakt på mail for levering, veronica.willassen@gmail.com


 


MEDLEMSBLADER SENDT UT TIL HELSESTASJONENE

Vi mener at helsestasjonene har nytte av å lese artiklene som både gir faglig påfyll og innsikt i hverdagen til de som opplever å miste barnet sitt. LUB Østfold har derfor sendt et gratis medlemsblad til alle helsestasjonene i fylket. Bladet inneholder artikler om barselsorg og oppfølging i neste svangerskap for foreldre som har mistet et lite barn.

 


MINNEKORT TIL SYKEHUSET

Tidligere har LUB Østfold gitt kamera, fotokurs og fotoprinter til fødeavdelingen på Kalnes. Tanken er at dette skal brukes når et lite barn dør slik at foreldrene har mulighet til å skape evige minner med barnet.
Vi vet hvor viktig dette er og gir jevnlig minnebrikker til sykehuset. Minnebrikkene får foreldrene med seg hjem. Vi har nylig overlevert flere brikker til fødeavdelingen.

 


INFORMASJON TIL HELSESTASJONENE

LUB Østfold har vært på Kalnes og hatt innlegg for kommunejordmødrene fra helsestasjonene i Østfold. Vi ønsker å sette fokus på at alle som mister skal få det samme tilbudet av helsestasjonene - og at de skal bli godt fulgt opp i etterkant.  Helsestasjonene fikk også utdelt en perm med brosjyrer fra LUB , informasjon om LUB Østfold og boken: «Når livet slutter før det begynner». De som ikke var der vil få tilsendt permen i posten.
Tiltaket er gjennomført med midler fra Extrastiftelsen.


2018


FOTOKURS FOR ANSATTE PÅ FØDEAVDELINGEN

LUB Østfold arrangert to fotokurs for ansatte på føde/barsel på Sykehuset Østfold Kalnes. Nytt kamera, fotoprinter, fotopapir og lys er blitt kjøpt inn og gitt i gave til avdelingen, med hjelp av støtte fra sparebank1. Tepper og luer har snille frivillige hjulpet til med. Kurset var veldig nyttig og de ansatte var engasjerte og veldig glade for nytt utstyr slik at de kan bidra til bedre bilder til foreldre i fremtiden.2017

TEMAKVELD

LUB Østfold har arrangert temakveld om barn og sorg med prest, forfatter og foredragsholder Steinar Ekvik. Han har lang erfaring fra både praktisk sorgarbeid og fra arbeid med å forberede og utruste andre til å støtte mennesker i sorg. Det var fokus på at sorg er en naturlig reaksjon på tap, og at barna ikke må glemmes.

 

 

 

 

 


Logo grasrotandelenGjennom Grasrotandelen kan alle som spiller et av Norsk Tippings spill, med unntak av Flax og Belago, samtidig støtte en lokal forening eller lag med 7 % av innsatsen. I løpet av et år kan det bli bra summer dersom mange velger LUB som sin mottaker av Grasrotandelen.

Slik går du fram for å gi 7 % av det du tipper for til LUB Østfold fylkeslag:

 • Be om at organisasjonsnr 913 550 269 skal være din grasrotmottaker neste gang du leverer tippekupongen.
 • Eller: Registrer Landsforeningen uventet barnedød ved Østfold fylkeslag, org.nr. 913 550 269, som grasrotandelsmottaker på Norsk Tipping sine nettsider.
 • Eller: Send SMS: GRASROTANDELEN 913550269 til 60000 (tjenesten er gratis).

 

Live-streamet FØRSTEHJELPSKURS for personer med omsorg for barn.

Vi vet at familier som har mistet et barn ofte opplever økt bekymring knyttet til levende søsken og barn som kommer etter.
Vi arrangerte derfor et kurs som ga deltakerne opplæring i det viktigste innen livreddende førstehjelp for barn.
Kurset var livet-streamet og deltakerne hadde anledning til å stille spørsmål til kursholderen underveis. Vi trente også på hjerte og lungeredning.
Kurset ble holdt av Røde Kors og var støttet av Stiftelsen DAM.
13 familier deltok.
Kunnskap bidrar til trygghet.


 

Kranssebinding - terapi i sorgen
 

På grunn av coronasituasjonen måtte vi planlegge for et annerledes kransebindingskurs nå i november. Det ble laget pakker med materiell og skåler som den enkelte kunne hente og lage hjemme. Det fulgte ogs med en pynt og lys samt en beslrivelse med forlag til dekoransener. 
Det var hele 53 påmeldte og flere dekte dekorasjonene sine med oss på våre facebooksider. Det kom inn mang gode tilbakemeldinger i etterjkant som viser at det var både viktig og riktig å gjennomføre selv om vi måtte gjøre det litt annerledes også denne gangen. Tusen takk til Stiftelsen DAM for midler til dette.


Wave of light 2020

15. oktober er den internasjonale minnedagen for barn som døde i svangerskapet og i livets begynnelse. En bølge av lys går rundt kloden når vi tenner lys i alle tidssoner kl 19. Hver dag rammes en familie i Norge. Nærmere 400 barn dør årlig i dødfødsel, i spedbarnsalder eller i småbarnsalder.
Barna blir aldri glemt. Sammen skaper vi en bølge av lys til minne om våre barn.
På grunn av COVID 19ble det år besluttet å gjennomføre en annerledes markering av denne dagen.
LUB Østfolds medlemmer mottok en eske med melkehjerter på morgenen. Vi ville vise at vi er tilstede og at vi tenker på dere alle også i denne spesielle tiden.
I forkant hadde de som øsket sendt inn et bilde av barnet, dem selv eller noe som representerte barnet - med barnets navn på - og disse bildene satt vi sammen til en minnevideo for å sette fokus på barnedød. På kvelden tente vi  lys og lese opp navnene til barna vi savner.   Videoene, som også inneholdt musikalske innslag, ble publisert på vår facebookgruppe og link ble utsendt på e-post. Vi mottok svært mange gode tilbakemeldinger på gjennomføringen. 
Arrangementet var støttet av Stiftelsen DAM.
 
 

Mammatreff
I september møttes mammaer som alle har mistet et barn. Som sist spiste nydelige retter t på Thai Market i Fredrikstad - og hygget oss i hverandres selskap.
Det var godt å komme sammen og dele våre erfaringer  særlig nå når det har vært få møteplasser pga COVD19.
12 mammaer deltok denne gangen. Smittevernhensyn ble ivaretatt. Arrangementet ble dekket av LUB Østfold.

 

Blomsterbinding
På grunn av koronasituasjonen kunne vi ikke ha blomsterbindingskurs slik vi alle kjenner det. Vi syns det er trist at vi ikke kunne møtes, men ønsket allikevel at alle skulle kunne lage en oppsats i forbindelse 17.mai til å ha på graven.

 
Vi ordnet det derfor slik at blomsterbutikken vi samarbeider med satt sammen et forslag for oss, en pakke, som hver og en kunne hente og lage ferdig hjemme. 
Det fulgte med bilder og tips til hvordan man kunne lage dekorasjoner. 
Vi oppfordret så deltakerne til å dele bilder på facebooksiden vår av det de hadde laget. Den alternative gjennomføringen ble godt mottatt.
Arrangementet var sponset av midler fra Stiftelsen DAM. 

Mammatreff

LUB Østfold inviterte mammaer som har mistet et lite barn til en sammenkomst 20. februar.
Vi spiste nydelige retter og god dessert på Thai Market i Fredrikstad - og hygget oss i hverandres selskap.
Det var godt å komme sammen og dele våre erfaringer. 
13 mammaer deltok. Vi ser at det er viktig med slike møteplasser. 

 

Workshop "Selvhjelp i sorg"
Landsforeningen uventet barnedød arrangerte 1. februar 2020 kurs på Litteraturhuset i Fredrikstad.
Det var fokus på hvordan man kan bli en bedre støttespiller for seg selv.
Kurset var sponset av midler fra Stiftelsen DAM, og bygger på "Den lille sorgboka".Årsmøte og valg

1. februar 2020 ble det avholdtårsmøte og valg på Litteraturhuset i Fredrikstad.
Innkalling og årsberetning ble på forhånd sendt ut til alle medlemmer. 
Årsregnskap og protokoll fra årsmøtet sendes ut innen kort tid. 
 

Juletreff

27 store og små deltok på juletreff i desember 2019 som ble avholdt på Røde Kors huset i Moss.
Det ble servert grøt og pepperkaker.
Vi hadde også et flott juleverksted hvor alle kunne lage julekuler til minne om de barna man savner.
Det var også anledning til å pynte gravlys.
Det var utloddng av flotte premier og godteposer til barna. 

Kransbindingskurs

Familier som har mistet et barn deltok på kransebindingskurs hos Guttas Blomster i Fredrikstad i November 2019.
Her fikk vi opplæring i å lage flotte kranser til å ha på graven.
Det var mye kreativitet og gode samtaler rundt bordene. 


 

Ølsmaking for pappaer

Fredag 15/11 var 9 pappaer ute på ølsmaking hos Nøisom Craft Beer i Fredrikstad.
Vi spiste thaimat, drakk passende øl servert av en meget hyggelig eier og fikk en omvisning i lokalene. Vi fikk til og med smake på deres splitter nye «cucumber tonic», hvilket ga veldig mersmak! Dette var et meget hyggelig arrangement hvor vi ble bedre kjent med både nye og gamle fjes.
Nøisom sponet oss med ølsmakingen og LUB Østfold dekket maten.

 
Wave of light
Over 60 små og store deltok på årets markering av "Wave of light" i Østfold. Vi spiste pizza, pyntet gravlys og hadde det hyggelig sammen. Da klokken nærmet seg 19 flyttet arrangementet ut i bakgården. Der var det allerede tent noen lykter, og de som ville kunne tenne lys i hjertet som var satt frem. Navnene på de små vi savner ble lest opp og arrangementet ble avsluttet med nydelig sang som rørte mange hjerter. Musikken og de tente lysene i oktobermørket, ga nok en gang en magisk stemning i bakgården. 

 

Kanotur med overnatting for pappaer, august 2019

For andre år på rad arrangerte LUB Østfold tur i Vansjø for pappaer som har mistet et barn. 
De padlet ut fra Vestre Kjærnes gård i Våler og fant seg en holme hvor de slo leir.
Det ble hengt opp hengekøyer og slått opp lavvo. 
De grillet og koste seg med god mat og godt selskap.

En flott arena å treffe og bli kjent med andre papper som også har mistet et barn,
utveksle erfaringer, dele minner
og hygge seg i hverandres selskap.

Det var heller ikke feil at været viste seg fra sin beste side denne helgen!
 Familiedag, sommeravslutning 2019

I juni ble det arrangert en sommeravslutning for hele familien - på Bondegården i Råde. Arrangementet var for alle familier som har mistet et barn - herunder foreldre, søsken, besteforeldre - samt venne rog andre som står dem nær.  Målet var å tilby en trygg møteplass for de som er rammet av barnedød - hvor vi kan møte likemenn, dele erfaringer og ha det hyggelig sammen. Vi grillet pølser og barna fikk kjøre gråtass, delta på skattejakt og mate alle de flotte dyrene som bor på gården. Det ble vafler, kake og is - samt loddtrekning med mange fine premier. 

Arrangementet var sponset av midler fra Extrastiftelsen.

 

 

Blomsterbindingskurs 2019

Blomsterbindingskurset ble arrangert på Guttas Blomster 14. mai – og temaet var blomster til 17. mai. Vi fikk opplæring i å sette opp flotte dekorasjoner. Det var gode samtaler og mye kreativitet rundt bordene.
Dette er et veldig populært arrangement - det er godt å komme sammen og lage noe til være kjære små.
Arrangementet var sponset av midler fra Extrastiftelsen.


 

 

Søskentreff 

LUB Østfold arrangerte søskentreff 5. mai i akivitetsparken "Klatring på Grensen" i Halden. Det var godt oppmøte med over 50 påmeldte. Det var litt kjørlig i været men det la ingen demping på stemningen blant klateglade små og store. Vi grillet og hygget oss sammen. I tillegg til klatring koste barna seg med trampoliner, klatrevegg, sykler og is.  Målet er at barna skal ha en egen arena hvor de skal kunne komme sammen og gjøre hyggelige aktiviteter med andre som også har opplevd å ha miste søsken.
Arrangementet var sponset av midler fra Extrastiftelsen.

 

Pappakveld
Onsdag 20 mars ble det arrangert treff for pappaer.
Gutta koste seg med bowling og pizza. 
En flott arena å treffe andre som også har mistet et barn,
utveksle erfaringer, dele minner
og hygge seg i hverandres selskap.

Bowlingen var nok en suksess
og det var stemning for å gjenta dette neste år. 

Årsmøte 
Onsdag 13. februar ble det avholdt årsmøte i foreningen
Årsberetning og regnskap ble gjennomgått.
Det ble også valgt inn kandidater til de ledige styrevervene.
Vi ser frem mot å jobbe sammen, og opprettolde et aktivt fylkeslag.

 

Juletreff 2018
Søndag 9. desember arrangerte LUB Østfold for andre gang et juletreff. Arrangementet var sponset av midler fra Extrastiftelsen og var åpent for alle. Vi spiste julegrøt og hadde juleverksted. 
Store og små pyntet flotte julekuler og gravlys.  
Det var godt å komme sammen og minnes de vi savner i en travel førjulstid.

En kreativ kveld - Blomsterbinding, julekurs

LUB Østfold arrangerte i november 2018 kransebindingskurs for de som har mistet et barn på Guttas blomster i Sarpsborg. Vi var 20 deltakere på kurset og det ble laget mange flotte dekorasjoner til våre kjære små. 

 

Det var magisk stemning på Tenn et lys-arrangementet "Wave of Light" 2018 i Østfold

 

 

 

 

 

 

I år som i fjor var det magisk stemning på Jenseg Bakeri i Sarpsborg 15. oktober. Rundt 50 små og store deltok og vi spiste pizza, lagde lys og hadde det hyggelig sammen. Igjen hadde vi et verksted med utstyr til å pynte gravlys, dette var utrolig fint, så mange fine og pyntene lys som skal brenne for vår små på kirkegården.  Da klokken nærmet seg 19 flyttet arrangementet ut i bakgården. Der var det allerede tent noen lykter, og de som ville kunne tenne lys i hjertet som var satt frem. Veronica Willassen Smhelck leste opp en nydelig og sann tekst om hvordan våre små alltid vil være med oss selv om vi ikke kan se dem. Navnene på de små vi savner ble lest opp og arrangementet ble avsluttet med nydelig sang og spill av Beate og Andreas som rørte mange hjerter. Musikken og de tente lysene i oktobermørket, ga nok en gang en magisk stemning i bakgården. 
En minneverdig markering av Tenn Et Lys i Østfold.


Pappatreff med kanotur og overnatting
 

LUB Østfold arrangerte kanotur med overnatting for englepappaer i august 2018. Målet var å tilby et eget arrangement for pappaene slik at de kan oppleve et sosialt fellesskap med andre menn som også har mistet et barn. Pappaene padlet med kano fra Vestre Kjærnes gård og til en øy i idylliske Vansjø. Her koste de seg med bål og masse god mat og drikke i flott natur. Gutta overnattet i lavvo og var alle enige om at dette må gjentas neste år.


Populært søskentreff

LUB Østfold arrangerte for første gang søskentreff i mai 2018 med stor suksess. Små og store søsken fikk utfolde seg i aktivitetsparken «Klatring på grensen». Vi ønsket at søsken skulle kunne komme sammen og gjøre hyggelige aktiviteter med andre barn som også har opplevd å ha mistet søsken.  I klatreparken fikk barna prøvd seg høyt og lavt – og med et strålende maivær ble dette et svært vellykket og minnerikt arrangement.

 

Scroll to Top