Bli Medlem Støtt oss Materiell
Østfold

LUBs fylkeslag i Østfold tilbyr sorgstøtte og fellesskap (se aktiviteter nedenfor). LUB har også flere kontaktpersoner beredt til å støtte nye familier som mister barn i vårt område. Ta kontakt på post@lub.no / 22 54 52 00 for å opprette kontakt.

Leder: Veronica Willassen Schmelck
E-post:  lubostfold@gmail.com
Kto.nr: 5081.08.48453
Grasrotandelsmottaker - Org. nr. 913 550 269
Facebookgruppe: Landsforeningen uventet barneød i Østfold

Vipps nr 94043 Facebook logoGrasrotandelen logoLUB Østfold arrangerer BLOMSTERBINDINGSKURS
 

Hvor: Guttas blomster på Grålum (mer info kommer)
Når: Torsdag 23. november kl 18. 30- 20. 30
Info: Blomsterbinding sammen med andre som også har mistet barn eller pårørende til de som har mistet. Det er også åpent for større søsken. 

Mer informasjon kommer på e- post til alle medlemmer i LUB Østfold. Arrangement vil også bli opprettet på våre Facebook-sider.

Hold av kvelden, det er en unik måte å komme sammen med andre i samme situasjon, være kreativ og samtidig lage noe fint man kan pynte graven medheart

Grunnet begrensninger på plass vil det være et tak på 20 personer. Påmelding kommer. Håper vi ses:)

Nok en gang har vi fått midler sponset av ExtraStiftelsen til dette arrangementet. 
 

Bilderesultat for ekstrastiftelsen

Januar:

Hva: Årsmøte LUB Østfold
Hvor: Jenseg Bakeri og konditori, Sarpsborg
Når: Tirsdag 24. januar kl 19- 20.30
Info: Servering av kaffe og kake

Mars:

Hva: Temakveld; Barn og sorg ved Steinar Ekvik
Hvor: Litteraturhuset i Fredrikstad
Når: Tirsdag 14. mars kl 18. 30
Info: Gratis, ingen påmelding. 
Se arrangement på facebook: Hva gjør vi når barn sørger?

Mai:

Hva: Blomsterbinding
Hvor: Guttas blomster på Grålum
Når: 12. mai kl 18. 30
Info: Servering av drikke og snacks, påmelding.

Juni:

Hva: Sommeravslutning/ Familiedag
Hvor: Bondegården i Råde (Tomb)
Når: Søndag 11. juni kl 13- 15. 30. OBS! Endret dato!
Info: Servering av pølser, brus, kaffe og kake, loddsalg, påmelding

Juli og August:
GOD SOMMER!

Oktober:

Hva: Wave of light - Tenn et Lys
Hvor: Jenseg Bakeri og Konditori, Sarpsborg
Når: Søndag 15. oktober kl 17. 30- 19. 30
Info: Lyssverksted, matserving og musikalsk innslag

November:

Allehelgensdag søndag 6. november. Hjertefred arrangeres flere steder i landet se www.hjertefred.org for mer informasjon.

Hva: Blomsterbinding, julekurs
Hvor: Informasjon kommer senere
Når: Torsdag 23. november kl 18. 30
Info: Servering av drikke og snacks, påmelding

Desember:
OBS! NYTT AV ÅRET!
Hva: Familiedag 
Hvor: Steinerskolen i Fredrikstad (Rolvsøy)
Når: Søndag 10. desember (klokkeslett kommer)
Info: I en travel førjulstid kan det være godt å komme sammen med familien og andre familier som har mistet et barn. Det vil være servering av julegrøt og drikke. Det vil også være et "engleverksted" hvor vi lager juleengler. Påmelding.
 
Ønsker deg og dine en fredfull jul og et godt nytt år!

For påmelding, se egen e-post som kommer i forkant av arrangement, samt vår Facebook gruppe «Landsforeningen uventet barnedød i Østfold».

Merk: Enkelte arrangement kan endres dersom dette skulle være nødvendig. Men vi vil da informere om dette så snarlig som mulig, både via e-post og vår facebook gruppe. Noen steder er står det ingenting om hvor vi skal være. Det er fordi vi jobber med å finne egnede steder underveis. Kom gjerne med forslag!

LUB Østfold har arrangert temakveld med prest, forfatter og foredragsholder Steinar Ekvik. Han har lang erfaring fra både praktisk sorgarbeid og fra arbeid med å forberede og utruste andre til å støtte mennesker i sorg.

Vi søkte om tiltaksstøtte fra LUB sentralt og på den måten fikk vi muligheten til å invitere flere andre aktører til et gratis arrangement på litteraturhuset i Fredrikstad. Arrangementet ble svært vellykket og ca. 60 personer deltok.

Det var fokus på at sorg er en naturlig reaksjon på tap, og at barna ikke må glemmes. Barns liv formes av møte med voksne. Det er de som skal leve lengst, og dermed få status som pårørende og dertil oppmerksomhet. Ekvik introduserte det afrikanske begrepet «sawubona» som betyr «jeg ser deg». Det er viktig å gi barna rom og tid for dens sorg gjennom å tilby en trygg landingsplass. På den måten kan tryggheten i det uforståelig og vanskelige, gi mening og håp. Om barna som sørger ikke opplever å lande trygt hos noen, kan de lære seg usunne mestringsstrategier som vil kunne gi de manglende mestring i fremtidige opplevelser. For eksempel at de lærer seg å legge lokk på følelsene sine. Barna undervurderes ofte på bakgrunn av lav alder, «heldigvis var barna så små» osv. Som voksen har man et instinkt til å skåne og skjerme, noen ganger er dette instinktet misforstått. Åpenhet til barna kan være en belastning, men mangel på åpenhet er en enda større belastning. Der hvor barna ikke får informasjon, lar de ofte fantasiene slippe til. Fantasier kan ofte være verre enn virkeligheten. Ekvik nevnte et eksempel på et barn som opplevde tap før det kunne snakke. Når det lærte seg språket, gjenfortalte det bildene om sorgen. Gjennom dette eksemplet kan man si at barn forstår før de kan snakke.

Ekvik nevnte også 3 fundamentale behov hos barn:
- Å bli møtt på deres fundamentale fysiske og følelsesmessige behov
- At de på sitt nivå forstår hva som foregår
- Forsikre dem om at de vil bli tatt godt vare på samme hva som skjer med dem

Videre mener han at den største gaven vi kan gi våre barn er ikke beskyttelse mot forandring, tap, smerter eller belastninger, men trygghet og hjelp til å mestre dette, og vokse med som livet innebærer.

Noen konkrete tips til barn som har opplevd sorg:
- Deltakelse gir trygghet
- Godt forberedt på hva som venter dem for eksempel ved syning og begravelse
- Ha kjente trygge voksne rundt seg, for eksempel involver barnehagen/ skolen
- De må gis anledning til å bearbeide sine inntrykk
- Vær varsom med over- informasjon, hvem sitt behov skal vi dekke?

Ekvik sier at usørga sorg kan få gal adresse. Reaksjoner kan komme der det ikke hører til gjennom for eksempel destruktiv atferd senere i livet.

En stor og innholdsrik kveld med et veldig viktig tema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HAR DU MISTET BARN OG HAR ØNSKE OM Å GÅ I EN SORGGRUPPE?

LUB Østfold arrangerer sorggrupper

 

"En sorggruppe er et møtested der etterlatte kan treffe andre "i samme situasjon", prate om det de har opplevd og den de har mistet, utveksle erfaringer, råd og informasjon om hvordan de kan håndtere situasjonen, ventilere reaksjoner og problemer med noen som "virkelig forstår". Sorggruppe kan bli et "fristed" der vonde tanker anerkjennes og får plass, og reaksjoner normaliseres."

Atle Dyregrov m. fl i Hvordan lede sorggrupper?

Gruppen er en såkalt likemannsgruppe, der lederne vil være frivillige, og har opplevd å miste barn. Lederne har også erfaringer med sorggrupper og har gjennomgått sorgstøttekurs.

Møtehyppigheten vil være 8- 10 møter

 

Er dette interessant for deg/ dere eller har du/ dere spørsmål, ta kontakt med

Veronica Willassen Schmelck tlf 41529100 eller mail veronica.willassen@gmail.com

 

 


Logo grasrotandelenGjennom Grasrotandelen kan alle som spiller et av Norsk Tippings spill, med unntak av Flax og Belago, samtidig støtte en lokal forening eller lag med fem prosent av innsatsen. I løpet av et år kan det bli bra summer dersom mange velger LUB som sin mottaker av Grasrotandelen.

Slik går du fram for å gi 5 prosent av det du tipper for til LUB Østfold fylkeslag:

  • Be om at organisasjonsnr 913 550 269 skal være din grasrotmottaker neste gang du leverer tippekupongen.
  • Eller: Registrer Landsforeningen uventet barnedød ved Østfold fylkeslag, org.nr. 913 550 269, som grasrotandelsmottaker på Norsk Tipping sine nettsider.
  • Eller: Send SMS: GRASROTANDELEN 913550269 til 2020 (tjenesten er gratis).

Magisk stemning på Tenn et lys-arrangementet 2016 i Østfold!

Magisk stemning på Tenn Et Lys- arrangementet i Østfold!

I år som i fjor var det magisk stemning på Jenseg Bakeri i Sarpsborg på Tenn Et Lys. Rundt 70 små og store kom sammen, og vi spiste pizza, lagde lys og hadde det hyggelig sammen. Igjen hadde vi et verksted med utstyr til å pynte gravlys, dette var utrolig fint, så mange fine og pyntene lys som skal brenne for vår små på kirkegården.  Da klokken nærmet seg 19 flyttet arrangementet ut i bakgården. Der var det allerede tent noen lys, og de som ville kunne tenne lys i hjertet som var satt frem. Veronica Willassen Smhelck leste opp en nydelig og sann tekst, skrevet av Heidi Hølleland som handler om hvordan vi har det når hjertet knuses av sorg. Hun avsluttet med å lese opp navnene til de små vi savner.

Arrangementet ble avsluttet med nydelig sang og gitarspill av Linnea og Finn. Sangene «Tir n’a noir» , «Gje meg handa di ven» og «fordi eg elskar deg» rørte mange hjerter. Sangene og de tente lysene i oktobermørket, ga nok en gang en magisk stemning i bakgården. En minneverdig markering av Tenn Et Lys i Østfold.

 

Lyshjerte

 

Familiedag på Tomb Gård 2016

LUB Østfold har arrangert familiedag på Bondegården i Råde! Det var et vellykket arrangement med over 60 påmeldte og like mange som møtte. I regnvær spiste vi pølser og kaker, drakk brus og kaffe, både på låven og i lavvoen. Barna var med på skattejakt som endte i stallen hvor skattekisten sto full av godteriposer. Det var muligheter for å hilse på dyrene, og ikke til å unngå å høre hanen! I tillegg til loddtrekning og premier, var det mulighet for å bli litt bedre kjent med hverandre. Dagen ble avsluttet på skikkelig bondevis, med flere gråtassturer rundt gården.

Med en slik suksess ser vi frem til å arrangere en ny familiedag neste år!

Charlotte Yrvum, på vegne av styret i LUB Østfold

 

Scroll to Top