En ny studie viser at norske foreldre ikke vet nok om hva som skaper risiko ved samsoving.
Her er en oversikt over hvilke oppgaver ulike styremedlemmer i LUBs fylkeslag bør ha ansvar for.
Oppgavene kan fordeles annerledes. Dere kan for eksempel dra nytte av styremedlemmenes ulike erfaringer, interesser og kompetanse. Det viktigste er at oppgavene blir gjort, ikke hvem som utfører dem.
Selv om ansvar og oppgaver delegeres og fordeles, har alle i styret et felles og solidarisk ansvar for hele fylkeslagets virksomhet.
Vedtektene fastsetter at et fylkeslagsstyre må minimum bestå av leder, kasserer og sekretær. Styret kan også bestå av en nestleder og øvrige styremedlemmer. Vi anbefaler også å ha en informasjonsansvarlig. Alternativt kan en person som har et av de andre vervene ivareta informasjonsoppgavene.
Viktige lederoppgaver er ellers å stimulere til positivt engasjement i fylkeslaget og innad i styret, motivere og inspirere andre frivillige, og gi tilbakemeldinger på utført arbeid. Dersom det oppstår uenigheter eller konflikter er det viktig at leder tar initiativ til å løse disse.
Avhengig av hvor aktivt fylkeslaget er, kan det til tider være hektisk med mange oppgaver. Det er derfor viktig at alle styremedlemmer stiller opp for hverandre og hjelper til.
Spør gjerne andre medlemmer om bistand og hjelp ved arrangementer og andre tiltak. Slik kan dere stimulere flere til frivillig innsats.
Alle fylkeslag må ha egen revisor ihht. vedtektene. Revisor kan ikke være styremedlem eller ha en tilknytning til styret eller styrets medlemmer som innebærer brudd på vanlige habilitetsregler.
Revisor kan gjerne være et medlem av foreningen. Vedkommende bør i så fall ha økonomi- og regnskapsforståelse. Fylkeslag kan også velge å kjøpe revisortjenester. Siden fylkeslagene har såpass liten økonomi med få bilag, bør det være mulig å få denne tjenesten til en liten kostnad.
Revisor skal velges av fylkesårsmøtet. Fylkeslagsstyret, eller valgkomiteen der dette finnes, bør fremme forslag om kandidat til dette vervet.
Revisor har viktige kontrolloppgaver og skal påse at:
Her har vi samlet noen råd og innspill som vi håper kan bidra til godt styrearbeid og god samhandling.
Personer som velges inn i fylkeslagsstyret har til felles at de engasjerer seg i viktig og meningsfullt frivillig arbeid etter å ha mistet barn. Inn i dette arbeidet har de med seg ulik kompetanse og en variert erfaringsbakgrunn. Det er positivt at styremedlemmene kan utfylle hverandre, både med ideer og i planlegging og gjennomføring av oppgaver, tiltak og aktiviteter.
Styremedlemmer kan ha ulike ønsker om hvilke aktiviteter og tiltak fylkeslaget bør prioritere, og dere kan se forskjellig på hvilke mål fylkeslaget bør ha. Dere kan også ha ulike forventninger til styrearbeidet og hvordan samarbeidet innad i styret bør være. Samtidig må dere forholde dere til oppgaver og rutiner som følger av vervet (se roller, ansvar og oppgaver).
Med en åpen og ærlig diskusjon om ønsker og forventninger, vil vil dere kunne finne fram til hvordan dere kan jobbe best mulig sammen. Et mål bør være at alle opplever å få bruke sitt engasjement og erfarer frivillig arbeid som positivt og meningsfullt!
Forventninger og ambisjoner
Spillerom for den enkelte
Styrets arbeid
Mellommenneskelig forhold
Andre momenter
Alle fylkeslag må årlig avholde årsmøte (se § 7.2 og § 7.3 i vedtektene). Her er informasjon og råd om oppgaver fylkeslagsstyret må gjøre før, under og etter årsmøtet, i kronologisk rekkefølge.
Årsberetning og regnskap er obligatoriske saker på årsmøtet. Vi anbefaler at styret ferdigstiller dokumentene rett over nyttår. Bruk gjerne mal for årsberetning og skjema for regnskap. Husk at hele styret er ansvarlige for årsberetning og regnskap, videre at regnskap må forelegges revisor.
Årsmøtet må avholdes innen 20. februar.
Fylkeslaget vil på nyåret motta oppdatert medlemsliste pr. 31.12. Bruk denne som grunnlag. Dersom det kommer nye medlemmer etter nyttår, kan også de få invitasjon.
Se også vedtektenes § 7.3 og malen Innkalling og saksliste i fylkeslag.
Konstituering
Øvrige saker
Fylkeslagsstyret skal minimum bestå av tre personer med følgende funksjoner: leder, kasserer og sekretær. I tillegg skal det velges en revisor.
Funksjonstid: Styremedlemmer og revisor velges for minst ett og inntil to år av gangen.
Se nærmere beskrivelser av ulike verv og oppgaver under Roller, ansvar og oppgaver.
Prosessen med å finne kandidater til styret og revisor bør starte relativt tidlig. I flere fylkeslag ivaretas oppgaven av det sittende styret, mens andre fylkeslag har egen valgkomité. Følgende må gjøres:
Om mulig bør dere forsøke å få til en god balanse mellom kontinuitet og nytt engasjement, altså en kombinasjon av styremedlemmer som tar gjenvalg og nye styremedlemmer.
Hvis forslag til styremedlemmer og revisor er klart før utsendelse av årsmøteinnkalling og saksliste, bør dere opplyses om kandidatenes navn her. Det er allikevel positivt å formidle at det kan være plass til flere engasjerte personer i styret. Døren er ikke er lukket om flere vil engasjere seg.
NB! Hvis dere ønsker å ha en valgkomité, bør også personene til denne oppgaven velges av årsmøtet. Anbefalt funksjonstid: minst ett og inntil to år.
Enkelte oppgaver må utføres rett i etterkant av årsmøtet. Merk at personer gikk ut av fylkeslagsstyret ved årsmøtet, har et medansvar for enkelte av disse oppgavene.
Påmelding til landsmøte/årsmøte i representantskapet: Påmeldingsfristen til begge disse møtene er normalt i månedsskiftet februar/mars, altså rett i etter fristein for å avholde fylkeslagets årsmøte. Derfor haster det med å ta stilling til hvem som skal representere fylkeslaget på landsmøtet, og sørge for påmelding til landsmøte og årsmøte.
LUBs fylkeslag er registrert i Frivillighetsregisteret, som bl.a. er en forutsetning for å være mottaker av Grasrotandelen. Opplysninger om fylkeslaget i Frivillighetsregisteret må kun oppdateres dersom det er endringer. Det gjelder som oftest informasjon om hvem som er styremedlemmer, og ny adresse ved ny leder.
Sørg for å ha følgende tilgjengelig før du melder inn endringer:
Endringer meldes elektronisk med en såkalt samordnet registermelding, se www.brreg.no/lag-og-foreninger/slik-registrerer-du-endringer-for-lag-eller-forening/
Prosessen steg for steg (NB! klikk "hent" underveis for å få frem registrerte opplysninger):
Fylkeslagets (forretnings)adresse skrives slik (her med Østfold som eksempel):
Landsforeningen uventet barnedød, Østfold fylkeslag
c/o Fylkeslagsleders navn
Fylkeslagsleders gateadresse
Postnummer/poststed
Hvis valget på årsmøtet førte til endringer i styresammensetning, må de som går ut av styret bidra til at nye styremedlemmer får nødvendig informasjon for den videre driften av fylkeslaget. Dette inkluderer informasjon om fylkeslagets:
I tillegg er det viktig at de som går ut av styret overleverer fylkeslagets:
Søknadsskjema driftsstøtte (docx)
Søknadsskjema tiltaksstøtte (docx)
Skjema representantskap (pdf)
Skjema Årsregnskap (excel)
Logo til nedlasting (jpg)
Årsberetning for fylkeslag - mal (docx)
Årsmøte - mal innkalling og saksliste (docx)
Årsmøte - mal protokoll (docx)
Årshjul for fylkeslag i LUB (pptx)
En ny studie viser at norske foreldre ikke vet nok om hva som skaper risiko ved samsoving.
Fem måneder etter dødfødselen møtte Kathrine veggen. Det ble for tøft å være i full jobb. En forståelsesfull leder som søkte kunnskap om sorg, ga håp og motivasjon.
Det kan være godt å høre andre etterlattes erfaringer og å lære mer om sorg. Her har vi samlet aktuelle podkaster.
Copyright © 2014 by LUB - by IrisInfo