MIN HISTORIE. "Hun er den fineste jenta vi har sett, jobben jeg har gjort er mitt stolteste verk, og det kan ingen død ta fra oss."
Mange sørgende opplever redusert arbeidsevne og kapasitet. Samtidig er det å komme tilbake på jobb en viktig del av sorgprosessen. Et ivaretakende og fleksibelt arbeidsmiljø kan gjøre dette lettere.
Det finnes ingen fasit på når det er riktig å gå tilbake til jobb etter å ha mistet et barn eller tap av annen nær person. Dette varierer fra person til person, og det kommer an på hva slags type arbeid du har og hvordan arbeidsplassen tar i mot deg.
Konsentrasjons- og hukommelsesvansker og energiløshet er vanlige ettervirkninger for mennesker i sorg. Det kan ta lang tid før man får tilbake vanlig arbeidskapasitet. Det er viktig at arbeidsplassen aksepterer dette slik at du kan komme tilbake til jobb uten å måtte prestere hundre prosent.
Å komme tilbake på jobb gir mulighet til å tenke på noe annet og følelsen av å mestre noe. Dette erfarer mange er positivt for den videre sorgprosessen. Gjenoppretting av rutiner og struktur i hverdagen, er god hjelp i sorgen, og her kan jobben være viktig. Samtidig kan det å presse seg tilbake før man er klar, føre til at man sliter seg ut og risikerer å bli langvarig sykmelding senere. Det er viktig å lytte til kroppens signaler.
Arbeidsplasser som ivaretar og støtter den ansatte, kan lette returen til jobb og hindre unødig kapasitetstap og fravær.
Det er ikke uvanlig å ikke vite hva vi skal si eller hva vi skal gjøre i møte med ansatte eller kolleger som har mistet et barn eller er rammet av andre nære dødsfall. Noen blir handlingslammet, og unngår derfor å gjøre noe i det hele tatt. For de etterlatte er det svært sårende, men dessverre ikke uvanlig, å oppleve at omgivelsene trekker seg unna. Ta aktivt kontakt og vis at du er villig til å støtte og snakke om det som har skjedd!
Arbeidsplassen utgjør ofte en viktig del av en persons nettverk. For de fleste er gjenopptagelsen av arbeid av stor betydning for å normalisere hverdagen. De som vender tilbake til arbeidet relativt raskt, klarer seg ofte bedre enn dem som går lenge uten å være i jobb.
Gevinsten av å ha en velfungerende medarbeider tilbake i jobb, vil komme både den etterlatte, bedriften og samfunnet generelt til gode. Derfor er det viktig at arbeidsgiver og kollegaer har innsikt i hva sorg gjør med et menneske og hvordan man best kan møte den sørgende og tilrettelegge jobbsituasjonen.
Dersom arbeidsplassen møter ansatte i sorg med et støttende og ivaretakende arbeidsklima, blir veien tilbake til jobb raskere og mer skånsom.
Se også informasjonsheftet: Når sorgen rammer en av dine ansatte
Slike utsagn krever at en virkelig mener det en sier. Ellers kan slik oppmerksomhet gjøre vondt verre.
Informasjonen er hentet fra LUBs informasjonshefte: Når sorgen rammer en av dine ansatte pdf av psykolog Atle Dyregrov og fra Dyregrovs foredrag under fagseminar om oppfølging av ansatte i sorg.
Gjennom en serie på 8 kortfilmer kan du lære om hvordan sorg virker inn på arbeidsevnen, hvordan det er å begynne å jobbe igjen og hvordan ledere og sørgende kan gjøre det lettere å vende tilbake til jobb og bidra til trivsel og motivasjon.
Se Sorg og arbeidsliv-filmene her.
MIN HISTORIE. "Hun er den fineste jenta vi har sett, jobben jeg har gjort er mitt stolteste verk, og det kan ingen død ta fra oss."
Camilla Groth var 42 år da hun endelig skulle bli mamma. Forfatteren skrev "Eira" etter at hun mistet datteren ved fødselen.
– Jeg har skrevet den boken jeg så gjerne skulle fått selv da jeg ble rammet. Da ville jeg vært litt mer rustet, sier Kristiane M. Hansson.
Copyright © 2014 by LUB - by IrisInfo