I Danmark har etterlatte foreldre nå fått rett til seks måneders sorgpermisjon.
Sorgen bearbeides ved å pendle mellom tapets smerter, lengsel og savn, og å ta pause ved å gjøre ting som trekker tankene borte fra det vonde.
Det handler om å evne både “å gå nær det som har skjedd” og å “melde seg på” livet igjen, sier sorgekspertene Dyregrov. Målet er ikke å løsrive seg fra den døde, men å utvikle et indre bilde av den døde der minner og savn får sin naturlige plass i livet.
Vekselsvirkningen mellom å være i sorgen (konfrontere og minnes) og å reorientere seg mot livet igjen er en vanlig og god måte å mestre tapet på. I dette arbeidet trenger den etterlatte anerkjennelse for tapet, tid og rom til å sørge, støtte og omsorg fra omgivelsene.
Ved sorg kan man ha lite lyst og overskudd til å delta i sosialt liv, arbeid og å være i fysisk aktivitet. Å være mer aktiv og deltakende, kan hjelpe den sørgende til ikke å bli stengt inne med vanskelige tanker. Man trenger pusterom i sorgen. Kanskje du i starten må presse deg litt for å gjøre ting du tidligere satte pris på? Selv om et tap krever mye av ens oppmerksomhet, kan en trenge å delta i sammenhenger der en får bekreftelse på andre sider ved seg selv.
I Danmark har etterlatte foreldre nå fått rett til seks måneders sorgpermisjon.
Gjennom en saueklippemaraton og innsamlingsaksjon viste Ørjan og Elisabeth hvilken kraft som ligger i kjærligheten og sorgen over barnet de mistet.
Har smittevern gitt økt sorgbelastning? Harald ble frarøvet tiden med sønnen som levde i bare en uke.
Copyright © 2014 by LUB - by IrisInfo