Babyen må ha det luftig og godt i vogna. Å dekke til barnevognsåpningen øker faren for overoppheting.
Gruppe B-streptokokksykdom er en infeksjon forårsaket av bakterien Streptococcus agalactiae (gruppe B-streptokokker; GBS). Gruppe B-streptokokker er den vanligste årsak til alvorlig infeksjonssykdom hos nyfødte. De kan da få lungebetennelse (pneumoni), blodforgiftning (bakteremi/septikemi) eller hjernehinnebetennelse (meningitt). Bakterien finnes i endetarmen og skjeden til mange kvinner. I Norge er ca 30 % av kvinnene bærere av bakterien. I forbindelse med fødselen kan barnet bli smittet av bakterien. Barnet kan få overført bakterien når det passerer gjennom fødselskanalen. Smitte kan også skje ved at vannet går, noe som fører til at en barriere mot infeksjon forsvinner. Bakterien kan da komme opp i livmoren og gi infeksjon hos både mor og barn. Det er svært sjelden at kvinnen blir alvorlig syk av bakterien, men også kvinnen kan bli rammet av lungebetennelse, blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse.
Rundt 40 barn rammes av sykdommen hvert år i Norge. Er kvinnen bærer av bakterien gir det 50 % sjanse for at bakterien overføres til barnet. Bare et fåtall, 0,5-1 % av barna som er koloniserte, blir syke. Infeksjon med GBS er også en viktig årsak til for tidlig fødsel. I Norge fødes ca. 7 % av barna for tidlig, dvs. før 37. uke. I tillegg kan GBS-infeksjon forårsake spontanabort og dødfødsel. Det er vist at gravide som mangler eller har lavt nivå av antistoff mot den GBS-undertypen hun er bærer av, har økt risiko for å føde barn med GBS-sykdom. Studier fra USA har vist at enkelte befolkningsgrupper har en høyere forekomst av GBS enn andre. I Norge pågår det et forskningsprosjekt som har som mål å bidra til at det blir lettere å identifisere kvinner som har økt risiko for å føde barn med GBS-sykdom. Se Streptokokk B-infeksjon, Forskningsnytt i Oss foreldre imellom 1.09.
1-4 av ca 60 000 nyfødte i året dør som følge av GBS-infeksjon. Det har de siste årene vært mellom 5 og 10 % dødelighet dersom barnet rammes av GBS-sykdom. For å si sikkert at barnet døde som en følge av GBS-infeksjon, må bakterien ha vært påvist fra blod, ryggmargsvæsken eller leddvæske. Selv om legen mistenker at barnet døde av GBS-infeksjon er det vanskelig å si det sikkert dersom en ikke har funnet bakterien i disse sterile delene av kroppen der bakterien ikke skal være. En regner derfor med at det er noen flere barn som blir syke av GBS-bakterien enn det som registres. Å finne GBS-bakterien på huden til barn etter fødselen er vanlig, og det ikke er sikkert at det er GBS-bakterien som har gjort barnet sykt. Forekomsten av GBS-infeksjon blant dødfødsler er ikke godt nok dokumentert. GBS-sykdom er en infeksjonssykdom, og infeksjoner utgjør ca 10-15 % av dødsårsakene ved dødfødsler i Norge. Blant disse infeksjonsdødsfallene utgjør GBS-infeksjoner et mindretall basert på dagens informasjon.
Per i dag er det ikke noe den gravide kan gjøre for å unngå bakterien. Fra helsevesenets side er det viktig å behandle urinveisinfeksjon der det er påvist GBS. Ved svangerskapskontroll kontrolleres urinen for tegn til bakterier. Påvises bakterier, undersøkes urinen videre (dyrkning) for GBS. Kvinnen kan ha GBS uten å ha symptom på urinveisinfeksjon som hyppig vannlating og svie/ubehag ved vannlating. Påvises GBS i urinen er det et tegn på at det er flere bakterier til stede enn om GBS kun er i skjeden og endetarmen, og kvinnen skal ha antibiotikabehandling. Er kvinnen bærer av bakterien i endetarm/skjede i svangerskapet, har det vist seg at det ikke har noen hensikt å prøve å fjerne bakterien med antibiotika. Studier har vist at GBS-bakterien kan komme og gå i endetarm/skjede uavhengig av antibiotikabehandling.
Helsedirektoratet utarbeidet disse nye retningslinjene i samarbeid med fagmiljøene. De anbefaler å følge en risikobasert strategi, dvs. at gravide som har en eller flere av følgende risikofaktorer får tilbud om antibiotika i forbindelse med fødselen:
Det anbefales ikke å ta bakteriologisk prøve av alle gravide før fødsel (screening) fordi:
Gruppe B-streptokokker hos gravide og fødende kvinner. Forebygging av sykdom forårsaket av tidlig infeksjon med gruppe B-streptokokker hos nyfødte (Nasjonale retningslinjer, Helsedirektoratet 2009)
Streptokokker gruppe B, systemisk sykdom (Smittevernboka, Folkehelseinstituttet www.fhi.no)
Gruppe B-streptokokkar hos gravide og fødande – kan oppfølginga bli betre? (Læringsnotat fra Meldeordningen, Kunnskapssenteret 10.09.2015)
Streptokokk B-infeksjon (Forskningsnytt i Oss foreldre imellom 1.09)
www.gbs-info.net (egen nettside om GBS drevet av Foreningen "Vi som har et barn for lite" ved Cecilie Nogva
Les om forebygging av dødfødsler og krybbedød
Copyright © 2014 by LUB - by IrisInfo