Babyen må ha det luftig og godt i vogna. Å dekke til barnevognsåpningen øker faren for overoppheting.
Se denne korte tegnefilmen om Kjennliv.no som nå spres i sosiale medier:
Landsforeningen uventet barnedød (LUB) har kontakt med mange foreldre som mister sitt barn i dødfødsel hvert år. En del av disse foreldrene forteller at de kjente mindre liv i forkant, men at de ikke visst hva de skulle gjøre. Eller de sier de ikke visste om det var lite liv, for hvordan vet man det? Andre var usikre og ventet til neste dag, de ville jo ikke virke hysteriske. Atter andre ble bedt om å "sove på det" av helsepersonell når de meldte sin bekymring. Uansett situasjon, resultatet ble en stille fødsel.
Over 200 barn dør i dødfødsel hvert år i Norge. Halvparten av disse er veksthemmet. Vi vet at lite liv har sterk sammenheng med veksthemming, sykelighet, for tidlig fødsel og dødfødsler. Lite liv i magen kan derfor være tegn på at babyen ikke har det bra.
Det å kjenne at babyen beveger seg er et tegn på at den trives. Et friskt foster beveger seg hver dag. Hvis bevegelser blir mindre og mindre kan dette bety at babyen ikke har det så bra og da skal ikke den gravide nøle med å kontakte jordmor eller fødeavdelingen.
Daglig oppmerksomhet på fosterbevegelser er den viktigste kilden til å oppdage endring eller lite liv. Derfor er det avgjørende å hjelpe gravide til å bli kjent med sitt barns bevegelsesmønster.
På helsekort for gravide står det at jordmor skal spørre den gravide om hun har kjent liv. Men det står ikke hvordan jordmor skal informere om dette, ei heller hvordan de gravide kan følge med på babyens daglige bevegelser. På kjennliv.no får den gravide tips til ulike måter å gjøre dette på samtidig som hun lærer hva hun skal gjøre dersom hun oppdager endring og lite liv.
Forskning har ikke funnet et objektivt mål på hva som er normal fosteraktivitet. Det er kun den gravide som vet hvordan sitt barn rører seg. Derfor er den gravides opplevelse av aktiviteten det beste målet. Flere studier har vist at den gravide ikke blir mer engstelig, men heller tryggere av å vite hvordan de kan følge med på sitt barns bevegelsesmønster. Gravide opplever seg styrket i egne vurderinger og hadde økt følelse av kontroll. Vi vet også at gravide som følger med på bevegelsene i magen har en sterkere tilknytning til barnet når det blir født. Dette kan være en styrke i nyfødtperioden.
Vi vet at mange gravide sammenligner seg med andre gravide. Dette er ikke et godt mål og kan økte bekymringen. Det er det å bli kjent med sitt barns aktivitetsmønster som er av betydning, både når det gjelder hyppighet og kvalitet på aktiviteten. Først når dette mønsteret er kjent kan gravide raskt gjenkjenne lite liv.
Det er en farlig myte at aktiviteten går ned mot slutten av svangerskapet. Derfor er et viktig budskap på kjennliv.no at aktiviteten ikke skal gå ned og kraften i bevegelsene ikke skal avta mot slutten. Gravide må få vite at aktiviteten skal fortsette med like mye frekvens og styrke helt frem til fødselen.
Kjennliv.no er solid forankret i forskningen. Både norsk og internasjonal forskning og retningslinjer viser at økt årvåkenhet omkring daglig fosteraktivitet bidrar til bedre og raskere gjenkjennelse av endring og lite liv. I Storbritannia, Australia, USA har allerede laget lignende sider under navnet Kicks Count, Still Aware og Count the Kicks etc. I Sverige er det også nylig kommet nye retningslinjer som fremholder viktigheten av at gravide får informasjon om fosterbevegelser. Nå får Norge sin egen norske versjon.
LUB har samarbeidet tett med forskere og klinikere for å sikre at kjennliv.no er faglig oppdatert og forankret i forskning. Også LUBs fagråd har bidratt i dette arbeidet. Nå gjenstår det bare å se hvordan siden blir tatt imot av gravide selv.
LUB jobber for å forebygge barnedødsfall. En gave fra deg vil bidra til at flere barn får leve.
Send SMS LUB til 2490 og gi kr. 100,-
Eller vipps til 10591
Publisert 30.11.2016
Copyright © 2014 by LUB - by IrisInfo