Gjennom en saueklippemaraton og innsamlingsaksjon viste Ørjan og Elisabeth hvilken kraft som ligger i kjærligheten og sorgen over barnet de mistet.
Tekst: Trine Giving Kalstad
Etter å ha tatt avskjed med ditt kjære barn, kommer den tunge hverdagen som plutselig ble så annerledes. Hvordan kunne dette skje, jeg klarer ikke å gå videre, jeg burde ha …. er spørsmål som kan gnage og gi masse næring til selvbebreidelsen. Tanker som tenk om jeg bare hadde…. kverner så mye i hodet at du blir helt utslitt i kroppen. Og ikke nok med det, du er blitt så bekymret. Verden er blitt så uforutsigbar at nå kan alt skje! Du er redd for at andre i familien din også kan dø, kroppen din er i konstant beredskap. Det gir kroppslige vondter, som igjen kan gi næring til helseangst. For smerten kommer i så mange former og savnet er så stort. Konsekvensene kan være en intens lengsel, mangel på energi og motivasjon og lite sosial kapasitet. Eller kanskje har du så høy aktivitet at sorgen ikke får plass?
Workshopen Selvhjelp ved sorg tar tak i de vanlige problemene sørgende møter: grubling, angst, bekymring, skyldfølelse, smerter og relasjonelle problemer med venner og familie. Med støtte fra Stiftelsen Dam har LUB gjennomført fire dagssamlinger det siste året med 50 deltakere. Målet var å hjelpe etterlatte til å leve best mulig med sin tapsopplevelse og forebygge komplisert sorg og psykiske lidelser.
Når livet er vanskelig, trenger vi all den hjelp og støtte vi kan få. Men vi trenger også å hjelpe oss selv med alt som er på innsiden – tanker og følelser man kan kjenne seg alene med. På workshopen jobber vi med hva følelsene våre kan fortelle oss, og hvordan tanker og følelser henger sammen. Gjennom korte innledninger, demonstrasjoner og øvelser øvde vi på hvordan vi kan gradvis forandre uhensiktsmessige tankemønstre som gjør vondt verre. Tankene våre kommer og går hele tiden og er som en slags samtale vi har med oss selv. Når vi sliter, blir det viktig å bli klar over denne indre samtalen. Gjennom en god og støttende indre dialog kan vi bedre hente frem medfølelse for oss selv og motivasjon for å gradvis velge hvordan vi vil forholde oss til ting.
Tilbakemeldingene viser at deltakerne har fått verktøy for hvordan de kan støtte seg selv i vanskelige sosiale situasjoner og flere har blitt tryggere og modigere i å prøve å ta nødvendige grep i eget liv.
Workshopen bygger på Den lille sorgboka, skrevet av kurslederne Elin Fjerstad og Trine Giving Kalstad. Foreldre som mottar oppfølging fra LUB tilbys denne boka gratis. Her beskrives verktøyene vi har jobbet med på workshopen. På denne måten «lever» kurset litt videre i LUB.
Les mer om boka og bestill den her.
Onsdag 23. september ønsker LUB velkommen til gratis webinar om selvhjelp ved sorg, hvor du får en smakebit av workshopen og lærer av de samme dyktige kurslederne. På webinaret møter du psykologspesialist Elin Fjerstad i samtale med komplisert sorg-terapeut og fagsjef i LUB Trine Giving Kalstad.
Les mer og meld deg på webinaret her - eller se opptak etterpå her (opptaket vil være tilgjengelig i noen uker).
Publisert 21.09.2020 (opprinnelig sak ble publisert i LUB-magasinet 1.20)
Copyright © 2014 by LUB - by IrisInfo